Segling


Definitionen på sjöbjörn

Niclas är kanske definitionen på en sjöbjörn. Han lärde sig gå ombord på en båt ute till havs, han tillbringade bardomen med att byta försegel i hårt väder på Nordsjön. När det var dags att bli döpt kändes Svenska Sjömanskyrkan i Skagen som given. Med föräldrarna seglade Niclas kring 25 000 sjömil och som längst kom de till Gurnsey förbi Cap La Hauges berömda tidvatten. Än i dag minns Niclas hur det var att kliva i land och se palmer för första gången.


87 dygn utan att se land

När Niclas som första svensk rodde över Atlanten fick han uppleva något så ovanligt som att tillbringa 95 dygn ute till havs i ett sträck. Att anlända till Karibien i roddbåt kräver mer än vad en oceansegling gör. Sjökaptener och Volvo Ocean Race seglare brukar prata om Niclas ovanliga sjömanskap.

”Niclas must be the last Viking”.
Kenneth F. Crutchlow, Oceanrowing Society

”Incredible! It´s a great story.”
Elaine Bunting, Chefredaktör för Yachting World - världens främsta tidskrift om yachting

Läs mer om Atlantrodden här.


Seglar Starbåt

Seglatserna har blivit många, ofta med små båtar på öppna hav vintertid. Bland de mer tekniskt utmanande båtarna kan nämnas Starbåt och Farr40. Erfarenheten sträcker sig över allt från Optimister till extrema tävlingsbåtar. Passionen kommer dock alltid att stanna hos Orust-båtar. Genom åren har Niclas stött på eller lärt känna de flesta svenska soloseglare, Whitbread-veteraner och andra legender. En person Niclas lärt mycket om havet, sjömanskap och oceanrodd är Erden Eruc som just nu ror runt jordklotet och som bestiger kontinenternas högsta berg (till minne av Göran Kropp).


Ny expedition

Nästa expedition blir en världsomsegling där seglingen fungerar som en plattform för andra äventyr. Båten kommer att vara fylld med allt från snöskor till klätterutrustning. Förberedelserna går framåt. En flerårig seglats med 50-talet landexpeditioner kräver sitt förarbete. Inte minst måste de kommersiella delarna av projektet falla på plats.Orustbåtar är ett kvalitetsbegrepp för långfärdsseglare

En av mina idoler, Sven Yrvind, visar sin nästa Cap Horn-båt.

Pelle Pettersson och Fredrik Lööf pratar om Starbåten.

Min vän Erden som jag lärt mycket om havet och om oceanrodd. 312 dagar till havs är nytt världsrekord.